IN DE PERS

“Lange tijd is Future Shocked een uitstekende en prikkelende essayfilm, voortgestuwd door die vragen en geïllustreerd met een schat aan archiefbeeld. (…) Met souplesse stuurt Van Schaeren langs inzichten en theorieën, zonder dat het gehaast of rommelig wordt. De associatieve manier waarop alles met elkaar wordt verknoopt, laat de film stromen als een gedachtegang waar je als kijker wordt uitgenodigd in mee te gaan en op te reflecteren.” (Het Parool)

“Schitterende archiefbeelden, grappige filmpjes en uitgebreide gesprekken” (…) De juiste docu op het juiste moment”
(Humo)

“Een belangrijk en confronterend document”
(Jan Leyers, televisiemaker, muzikant)

“Maar de aanpak van regisseur-scenarist Johan Van Schaeren is tegelijk verfrissend. Zijn briljante blikopener jongleert met confronterende beelden, scherpe analyses en verhelderende interviews niet om de kijker de les te spellen maar om ons aan te zetten tot nadenken over een steeds complexer wordende wereld” (…). Future Shocked pleit ‘met vuur’ voor twijfel, voor het omarmen van complexiteit, voor empathie, voor het ernstig nemen van morele tegenstanders en het niet blind doorduwen van het eigen grote gelijk. (…). Dit is een documentaire om over na te denken en over na te praten. Kortom, urgente en relevante cinema.”
(Ivo De Kock, De Wereld Morgen)

“Titanenwerk! (…) Interessant ook. Ik heb veel van mijn eigen spinsels voelen voorbijkomen. En visueel heel mooi gemaakt”
(Michael Van Peel, comedian)

 

“De grote verdienste van deze docu is dat hij het debat wegtrekt uit Twitter-echokamers en opgehitste tv-studio’s, en eindelijk eens ruim de tijd neemt om het fenomeen in al zijn facetten onder de loep te nemen. Een film waar zowel de Mia Doornaerts als de deugdpronkers van deze wereld iets uit kunnen leren. “
(De Morgen)

“Van begin tot eind boeiend (…)  Beelden uit het heden en het verleden, van popular culture tot lezingen en interviews, van reclamespots naar nieuwsmedia, wisselen elkaar in een flitsend tempo af. Knap, eclectisch montagewerk”
(Haike Delafontaine, VETO)

“Een film die je zin geeft om uitgebreid van gedachten te wisselen met anderen en na te denken over je eigen overtuigingen en twijfels (…). Bijzonder knap gedaan”
Ruben Nollet (filmcriticus De Tijd, Vertigo e.a.)

“Een heldere en overzichtelijke analyse van de problemen van vandaag.”
(Stampmedia.be)

“Dat is het prettige aan dit project, er wordt niet met het vingertje gezwaaid, geen marsrichting gedicteerd. (…). Een meer dan behoorlijke documentaire waarvan de houdbaarheidsdatum de komende jaren niet snel verstreken zal zijn.”
(Liberales.be)